Skinnebensbetændelse også kaldet knoglehindebetændelse er den betændelsestilstand, som forekommer aller hyppigst. Det er især løbere og de idrætsformer, der laves i en hal, som oplever at have den allerstørste forekomst af tilstanden.
Det er en betændelsestilstand som opstår i de muskler der omkranser forsiden af skinnebenet, og det er især muskulaturen på indersiden af skinnebenet, der oftest bliver overbelastet.
I denne video kan du se, hvad skinnebensbetændelse er, og hvorfor det opstår:
Hvorfor får jeg skinnebensbetændelse?
Som det beskrives i videoen opstår skinnebensbetændelse, fordi der sker en overbelastning af muskulaturen langs især indersiden af skinnebenet. Vi ser især overbelastingen sker ved meget intense træningspas, hvor man måske ikke lige har husket at øge træningsgraden over tid, men øger intensiteten for hurtigt ift. hvad muskulaturen og senen er klar til rent styrkemæssigt. Ved overbelastningen sker der en muskelstivhed, som påvirker muskulaturen i negativ retning og det medfører at der opstår en inflammation som efterfølges af en betændelsestilstand i området. Det kan forklares med, at den hinde der ligger rundt om musklen bliver betændt og begynder at danne arvæv, som til sidst gør at der bliver for trangt mellem knogle, hinde og muskel, hvilket gør, at man oplever de mere intense smerter.
Der er særligt to ting, som vi kan se øger risikoen for at få skinnebensbetændelse:
- Hvis man er kalveknæet, altså har hyperpronation
- Hvis man har en læg, der er udadroteret (tendens til kalveknæ)
Disse to benstillinger gør, at man kommer til at løbe på den inderste del af fodsålen, og dermed øger belastningen markant på den inderste del af lægmuskulaturen, knoglehinden og skinnebenet, som netop har en stor medvirkende faktor til at udvikle skinnebensbetændelse.
Derfor er det vigtigt, at du kigger på den benstilling og løbestil, så du kan tage højde for det i din træning, hvis du løber meget f.eks. i forbindelse med enten løbetræning, håndbold, fodbold, basketball osv.
Hvad er symptomerne – hvor gør det ondt?
Som beskrevet ovenfor og som der også blev sagt i videoen, er det en tilstand, som sidder i den inderste eller yderste side af skinnebenet, og det er derfor også der, at man vil opleve smerten.
Smerten beskrives i starten, som en stikkende eller prikkende smertefornemmelse, som relativt hurtigt aftager, når man ikke længere belaster området. Dog fortæller mange også at smerten hurtigt tager til i intensitet, hvis ikke man tager det alvorligt og bare fortsætter med sin træning. Her bliver det tilsidst helt umuligt at udfører sin træning, fordi smerten simpelthen bliver for slem, også i hvile tilstand.
Dernæst er det ret enkelt, at stille diagnosen ud fra den beskrivelsen og ømheden i skinnebenet, og der er næsten aldrig behov for at foretage yderligere undersøgelser, som f.eks. scanning eller røntgen.
Hvad kan jeg selv gøre?
Ligesom med alle andre skader er det rigtig vigtigt, at du lytter til din krop, og stopper med træningen lige så snart at smerten opstår. Kun på den måde opnår du de bedste betingelser for at tilstande hurtigt går over. Dernæst bør du kigge på årsagen til, hvorfor tilstanden opstår. Har du forkert benstilling? har du det rigtige udstyr f.eks. løbesko? Har du øget intensiteten i din træning for hurtigt? Dette er nogle af de spørgsmål du kan stille dig selv, for at opnå klarhed over, hvorfor du har fået skinnebensbetændelse.
Du skal derfor allerførst hvile området, dvs. ikke udsætte det for den belastningen, der fremprovokerer smerten. Men også derefter ret hurtigt komme i gang med genoptræningsøvelser, så du ikke svækker dine muskler og sener, og derved får en længere vej til at kunne træne på det niveau, du var på før skaden opstod.
I denne video kan du se nogle rigtig gode øvelser, for netop at genoptræne og vedligeholde en stærk muskulatur og stærke sener, når det kommer til skinnebensbetændelse:
Hvordan hjælper det mig at få massage og fysioterapi?
Fysioterapi er den rette løsning, for at få nogle skræddersyede øvelser til netop din genoptræning, der tager hensyn til netop din skade og træningsform. Når man så kombinerer de to behandlingsmetoder, opnår man de allerbedste resultater, fordi massagen går ind og løsner op for muskel- og senespændingerne, så de igen bliver bløde og smidige, og derfor har mindre risiko for at få skader.Vi hjælper dig meget gerne med at komme i gang med genoptræning gennem fysioterapi og massage. Du kan booke en tid hos en af vores behandlere lige her.