Næsten alle der oplever lyskesmerter er sportsfolk på alle niveauer. Grunden til at man oplever smerte, er, fordi der er sket en større eller mindre skade i det bindevæv og på den muskulatur, som fæstner på bækkenknoglen. Undersøgelser peger på, at især mænd har en højere risiko for udvikling af en lyskeskade end kvinder.
Hvad forårsager lyskesmerter eller en decideret lyskeskade?
Det er en ret hyppig smertetilstand, som især sportsudøvere mærker til. Det er især sportsgrene som fodbold, håndbold, amerikansk fodbold, basketball og langdistanceløb, at udøverne har højere risiko for at få en skade i området. Grunden er, at området især bliver påvirket under løb, ved hårde opbremsninger, hurtige skift i position eller markante temposkift. Derfor skal man være opmærksom på, om man mærker smerte i området under udøvning af sport.
Grunden til at man skal være opmærksom på, om man får smerter under sport er, at en lyskeskade næsten aldrig opstår på én gang, men er en skade, der opstår over tid – det man på fagsprog kalder overbelastning eller overanstrengelse. Det vil sige, at et antal af småskader eller gentagne stræk af muskulaturen gør, at der til sidst opstår en kronisk skade i området.
Hvad skal du være særligt opmærksom på?
Smerter i lysken kan også være tegn på en lidt mere alvorlig tilstand, som kaldes lyskebrok. Det er derfor altid en god idé at søge læge, så du kan få en udredning for netop din grund til smerterne. Tegn på lyskebrok kan f.eks. være.
- hvis det gør voldsomt ondt, når du skal klemme sammen om en bold el.lign.
- hvis du kan mærke små knuder eller buler i lysken
- hvis smerterne øges, når du nyser eller hoster
Hvad er symptomerne på, at man har fået en skade?
Det allerførste symptom er smerter i området, som forværres under spurt eller ved hurtige vrid af området. Fodboldspillere fortæller, at det især kan mærkes, når de skal sparke hårdt til bolden eller ved hurtige spurt. Smerten beskrives, som en smerte der stråler ud i indersiden af låret og ofte også kan mærkes helt op i testiklerne på mænd. Generelt er det ikke så smertefuldt under selve aktiviteten, men når muskulaturen bliver kold opstår den reelle smerte. Her kan man føle stivhed og ømhed i lysken, og i dagene efter kan det være svært at bevæge sig frit, f.eks. fortæller mange, at de har svært ved at stige ud af sengen eller ind og ud af en bil.
Det er ofte her mange vælger at fortsætte deres sport, selvom det gør ondt, fordi de føler en lettelse af smerten, når muskulaturen bliver varmet op. Men dette er bestemt ikke nogen god idé.
Lyskesmerter – hvordan kan du lindre det?
Så snart der opstår lyskesmerter, skal du reagere. Det kan betyde, at du er ved at udvikle en reel lyskeskade. Dette kan tage op til en måned at komme sig over. Derfor: jo hurtigere du tager det alvorligt, jo hurtigere kan du komme dig.
Der er 4 rigtig gode råd at følge, når man har smerter i lysken:
- lad området få hvile og læg det højt (over hjertehøjde)
- Du kan med fordel kuldebehandle området med is de første dage, og efterfølgende kan dette varieres med skiftevis varme- og kuldebehandling
- Læg et kompres på området så muskulatur og sener bliver aflastet og får hvile
- Stræk og massér området så der kommer blodtilstrømning til, hvilket hjælper på helingsprocessen
Hvordan kan massage hjælpe på lyskesmerter / lyskeskade?
En sportsmassage er den allerbedste form for massage, når man oplever smerter i lysken eller har fået en skade, ligesom fysioterapi også kan hjælpe. Dog kan man modtage massage tidligst 2 dage efter smerterne eller skaden er opstået. Området skal have lidt tid til at “komme sig”, så der ikke længere er sprængte blodkar, når du skal modtage din massage. Sportsmassage er effektiv, fordi den løsner op for de spændte og overanstrengte muskler og mindsker dannelsen af arvæv. Derudover øger den også blodgennemstrømningen, hvilket hjælper helingsprocessen rigtig godt på vej.
Du kan med fordel også bruge sportsmassagen, som en forebyggelse af skader i lysken, fordi jævnlig massage af området holder dine muskler bløde og smidige og samtidig styrker det muskulaturen, så den er mere modstandsdygtig over for belastninger, som ellers ville have givet dig en skade.