Rigtig mange danskere har lige nu ondt i ryggen og ikke færre end 90% af alle danskere vil på et tidspunkt i livet få ondt i ryggen, og hele 50% lider af en eller anden form for smerte i ryggen på årlig i basis. Så man kan roligt sige, at smerter i ryggen er en folkelidelse. Og smerter i ryggen kan være enormt invaliderende!
Hvad er det, der sker når du får ondt i ryggen? Og hvorfor får så mange mennesker smerter i ryggen?
I det følgende skriv vil vi forsøge at give dig et indblik i rygsmerter gennem en kort gennemgang af ryggens anatomi.
Hvad består ryggen af?
Ryggen er meget kompliceret konstrueret og den består foruden rygsøjlen af muskler, sener og nerver. Rygsøjlen er en lang række af små knogler, stablet på hinanden, der begynder helt oppe ved kraniet og slutter ved halebenet.
I selve rygmarven løber baner af nerver, hvor der sendes signaler ned gennem nervebanerne gennem ryggen og ud til resten af kroppen. Hjernen håndterer flere milliarder signaler i sekundet, og disse bliver til instrukser for f.eks. bevægelse og fordøjelse. Alle disse signaler sendes gennem ryggen og rygmarven, og det er derfor helt essentielt at man tager sig godt af sin ryg og passer på den.
Hvorfor får man ondt i ryggen?
Da ryggen er så kompliceret i sin struktur kan det være ofte være en kombination af muskler og nerver i klemme, der kan give ondt i ryggen. Derfor er det ifht. rygsmerter altid vigtigt at være opmærksom på at søge læge, når smerterne opstår. Lægen kan ofte fortælle dig, eller sende dig videre til en ekspert, der kan bestemme, hvorfor dine smerter opstår og hvilken behandling, der skal til for at mindske dem. Vi oplever dog ofte, at massage kan være en meget effektiv behandling ifht. rygsmerter – men lægen skal altså være konsulteret først!
Rygsmerter – hvordan føles det?
Som før skrevet kan rygsmerterne have mange årsager, men ofte kan smerterne føles ret ens. Igen, derfor er det vigtigt, at en læge kommer ind over. Disse smerter er typisk:
- Det gør ondt ned langs rygsøjlen flere steder
- Følelse af stivhed ved rygsøjlen
- Smerte i nakke eller lænd efter træning eller fysisk krævende arbejde
- Smerter i lænd efter stillesiddende arbejde
- Strålende smerter, der kommer fra ryg eller lænd og går ud i benene og fødderne. Her kan være tale om en nerve i klemme.
- Forstyrrelser i føleevnen, der er til gene på steder i resten af kroppen. Her kan der være tale om diskusprolaps.
Smerter i ryggen – hvordan kan jeg lindre det?
Pas godt på din ryg til dagligt! Ryggen er lige midt i kroppen, og er enormt afgørende for resten af din krop. Men bevægelser med ryggen kan belaste rygsøjlen unødvendigt – især når du bøjer dig (og rygsøjlen) fremover belastes ryggen en hel del, idet brusk på forsiden kommer i klemme, mens det bagtil strækkes. Hvis du løfter for meget med krum ryg kan det føre til en diskusprolaps – endda tidligt i livet. Derfor skal du ALTID være opmærksom på at løfte på den helt rigtige måde: Med ret ryg, så det er benene, der bukker sig og ikke ryggen.
Motion og styrketræning – dog ikke tungere, end at du kan gøre øvelserne helt rigtigt – er en god måde at holde en sund ryg. I denne video vises nogle øvelser med fokus på at styrke ryggen korrekt:
Kilde: netdoktor.dk