Løberknæ eller runner’s knee som det også bliver kaldt er en tilstand, som især opstår hos løbere eller cykelryttere. Det er derfor en idrætsskade, som kan opstå for alle på alle niveauer af idrætten dvs. at det både kan ramme eliteudøvere og motionister.
For at forstå, hvad løberknæ egentligt er, bliver man nødt til at forstå, hvordan vores knæled hænger sammen. Fra hoften og ned til midt på skinnebenet løber et langt bindevævsbånd, som er med til at holde vores knæskal på plads. Mellem vores lårben og dette bindevævsbånd, som på fagsprog hedder tractus iliotibialis eller iliotibialbåndet, sidder en lille slimsæk, og det er her irritation kan opstå.
Hvad forårsager et løberknæ?
Når vi bruger vores knæled meget i form af løb, cykling eller hurtig gang, kan der opstå en irritation af den slimsæk, der sidder mellem bindevævsbåndet og lårbenet. Irritationen opstår fordi, de gentagne bevægelser vi laver, når vi bruger knæleddet, skaber en masse gnidninger mellem bindevævsbåndet og fremspringet på lårbenet, der irriterer slimsækken. Her nedenfor kan du se en kort video, der beskriver, hvordan et løberknæ opstår:
Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på om du føler smerte, når du udfører din sport. Smerten er et tegn på, at der er ved at opstå en irritation, som kan føre til en betændelsestilstand. Det er altså en tilstand, som opstår ved overbelastning, forkert brug eller hvis du ikke har det rigtige udstyr f.eks. en løbesko, der passer til din løbestil. Grunden til at det er vigtigt, at være opmærksom på sin løbestil er, at løberknæ kan opstå, hvis man har en skæv fodstilling f.eks. overpronation, og skoen ikke afhjælper og retter op. Overpronationsstilling af foden kan øge risikoen for at udvikle løberknæ. Overpronation vil sige, at man løber på indersiden af fodsålen – du kan se, hvordan du slider dine sko ved at kigge på sålen.
Hvad er symptomerne på løberknæ – hvor gør det ondt?
Mange fortæller, at det i starten er lidt svært at beskrive, hvor smerten kommer fra, men som smerten tiltager, beskrives det som en intens smerte, der sidder på forsiden af knæet. Smerterne kommer hurtigt igen, når man begynder at løbe – især gør det ondt at løbe ned ad bakke eller på fladt underlag. At løbe op ad bakke mindsker smerten, men det betyder ikke, at det er en god idé.
Hvad skal du være særligt opmærksom på?
Løberknæ kan i sjældne tilfælde blive så slemt, at det kræver operation for at få betændelsestilstanden til at gå væk. Det er dog i meget sjældne tilfælde, så hvis blot du er opmærksom, og tager det alvorligt, kan du undgå, at det bliver en mere kronisk tilstand. Du kan læse videre om, hvad du selv kan gøre.
Hvad kan du selv gøre for at afhjælpe smerterne?
Målet er at få betændelsestilstanden væk, gennem hvile, aflastning og massage. Det kan også hjælpe med betændelseshæmmende medicin – spørg din læge til råds.
Du kan aflaste området ved at kigge kritisk på din måde at løbe / cykle på – måske skal du ændre løbeteknik? Eller sætte din sadel på cyklen lidt ned, så du undgår at strække knæet helt ud? Det handler om, at aflaste området så meget som muligt, så betændelsestilstanden kan mindskes og til sidst forsvinde helt. Ofte tager det mellem 3 til 6 uger at blive rask igen – vi giver her et forslag til, hvordan du hurtigst muligt får bugt med dit løberknæ:
- aflastning af området er vigtigt i starten – dvs. undgå den træning, der giver smerten. Måske kan du svømmetræne?
- Når du begynder at mærke bedring, kan du begynde med strækøvelser – det må dog ikke gøre ondt.
- Når du kan lave udstrækninger uden smerte, er du klar til at gå videre med styrketræning. Husk at gå langsomt frem, og start med den lavest mulige belastning. Øg gradvist belastningen – det må ikke gøre ondt.
- Når du kan lave styrketræning uden smerter kan du genoptage dit løb eller cykling på lavt niveau. Her skal du igen gradvist øge din belastning, hvilket vil sige at du gradvist skal øge distancen – start på en meget kortere distance end du er vant til.
- Få sportsmassage gennem hele forløbet – det er med til at hele området og forebygge en ny betændelsestilstand.
- HUSK: hver tålmodig det tager op til 6 uger, før du er klar igen.
Hvorfor er massage så effektivt i behandling og forebyggelse af et løberknæ?
Når du løber meget og ofte, kan det være en rigtig god idé regelmæssigt at få massage. Det modvirker stramme muskler og betændelsestilstande i leddene.
Derfor er det også en effektiv behandlingsform, hvis man allerede har fået et løberknæ. Massage kan her afhjælpe smerterne, og via øget blodcirkulation mindske irritationen i området. Det er også gennem den øgede blodcirkulation, at massage er så effektiv en behandling, fordi det “speeder” helingsprocessen op.
Vi vil med glæde hjælpe dig af med dine smerter og forebygge at nye opstår!