Oplever du smerter i lænden? Så læs med her.
Lændesmerter er smerter i høj eller lav grad, der sidder i den nedre del af ryggen, der også kan føles som ubehag og spændinger. Med den nedre del af ryggen menes lige over dine balder og før ribbenene begynder. Lændesmerter er en ret udbredt form for ryglidelse, og rammer i nogen grad kvinder mere end mænd. Det er også en smertelidelse som ofte går over relativt hurtigt dvs. at den ikke vare længere end 6 uger, men i nogle tilfælde kan man døje med smerterne i helt op til 12 uger. Her begynder man i fagsproget at snakke om kroniske lændesmerter, der ofte kommer igen.
Derudover er det en tilstand der kan ramme alle unge som gamle, og som næsten alle mennesker vil komme til at stifte bekendtskab med i en eller anden grad.
Massage og lændesmerter går hånd i hånd, da studier viser, at massage har en stor gavnlig effekt på denne form for rygsmerte. Derfor vil det bestemt gavne dig, at få en af vores specialister til at give dig den bedste behandling.
Du kan se en video, som giver en kort men meget tydelig gennemgang af, hvad lændesmerter er, og hvorfor de opstår her.
Hvad skal du særligt være opmærksom på?
Det skal lige siges at lændesmerter sjældent har afsæt i en alvorlig sygdom, men alligevel skal du være opmærksom på følgende symptomer:
⦁ Hvis smerten lammer din bevægelsesfrihed
⦁ Hvis smerten går ned i et eller begge ben
⦁ Hvis det går ud over vandladningen
I sådanne tilfælde er det meget vigtigt, at du straks søger læge, da det kan være symptomer på andre årsager end blot muskel- eller ledsmerter. Her kan der være tale om, som før nævnt, forstadier til en diskusprolaps, og som derfor kræver lægefaglig udredning.
Lændesmerter – hvad er de typiske årsager?
De typiske årsager til lændesmerter er ofte en forkert bevægelse, skævhed i ryggen, at man har en dårlig arbejdsstilling eller meget ensidigt arbejde.
Hvis man er kommet til at gøre en forkert bevægelse, betyder det, at sener, led og muskler er blevet strukket for meget, hvilket man på fagsprog kalder en forstrækning eller forvridning. Dette kan gøre voldsomt ondt, og man har mest af alt lyst til at lægge sig ned. MEN det er ikke det rigtige at gøre.
Hvad kan du gøre for at afhjælpe dine smerter i lænden?
Det er meget vigtigt, at man ikke bliver sengeliggende – dog hvis smerterne er uudholdelige kan det til nøds gøres i 1-2 dage, men det anbefales ikke i længere tid. Hvorfor det ikke anbefales er, at musklerne begynder at blive svækket, og det gør derfor bare ondt værre, og det forsinker også din helingsproces.
Derfor skal man hurtigt som muligt i gang med motion og øvelser – selvom det gør ondt. Du kan se en kort video af en rygøvelse for lænden, der er med at at løsne op og styrke din muskulatur her.
Det er derfor også vigtigt at du så hurtigt som muligt genoptager dine daglige rutiner, også det at gå på arbejde, fordi bevægelse er med til at hele og mindske dine ubehag. Forskning viser også uden undtagelse, at jo hurtigere du kommer i gang med at bevæge dig og lave dine daglige aktiviteter, jo hurtigere går tilstanden over, og du kommer i bedring. En af de vigtigste grunde er, at ved bevægelse undgår du, at din ryg bliver helt stiv, og dermed også at du kommer ind i en ond cirkel, hvor du ikke kan bevæge dig pga. stivhed.
Derudover er træning af ryg- og mavemuskulaturen en rigtig vigtig faktor for, at forebygge og behandle lændesmerter. Træning øger blodgennemstrømningen og styrker dine muskler, så du ikke er så udsat, for at få smerter en anden gang.
Netop træning når det gør ondt, forbindes af mange som en ret uoverskuelig opgave, så derfor kan det være en fordel, at gøre sammen med andre.
Hvordan kan massage hjælpe på lændesmerter?
Massage gør også at det øger blodgennemstrømningen til området, og derfor har en helende og lindrende effekt. Størstedelen der døjer med lændesmerter kan allerede efter en behandling mærke en tydelig effekt.Derfor kan du også selv begive dig ud i massagens kunst – dog kan det være svært selv at lægge et stort nok pres på området. Grunden til at det kan være svært er, at massagen skal være dybdemassage, for at virke. Derfor kan du med fordel benytte trykpunktsmassage, hvor du finder området, der er ømt, og holder et hårdt tryk i 30 sek. Dette er med til at løsne op for musklens spænding.
Du er velkommen til at kontakte en af vores dygtige massører – vi vil meget gerne hjælpe dig og byde dig velkommen her hos Kaatsu Massage:)
Kilder:
Sundhed.dk
Netdoktor