Det er en tilstand som også kaldes “restless legs syndrome” eller “Willis-Ekborn disease”. Det rammer mellem 5 – 15% af alle mennesker. Tilstanden kommer især i alderen 30-60 år, men 1 ud af 3 oplever det komme helt ned til 20 års alderen. Her oplever man stærk uro i benene, og derfor får en ustyrlig trang til at bevæge dem. Uroen beskrives som en ubehagelig kriblen eller muskelspændinger i læggene, som i de allerfleste tilfælde ikke gør ondt. Derfor kan sportsmassage være svaret for mange, som dyrker sport eller fitness regelmæssigt.
Normalt kommer generne 15 – 30 minutter efter man er gået i seng eller har lagt sig for at hvile. Derfor kan denne uro også komme om dagen eller aftenen, når man holder benene i ro. Dog er der flere og flere, i takt med at lidelsen tager til, der også oplever uroen i løbet af dagen.
Generne går hurtigt væk, når man bevæger benene, men kommer lige så hurtigt igen, når de atter holdes i ro. Derfor er det en rigtig forstyrrende lidelse, fordi det kan resultere i ringe nattesøvn, koncentrationsbesvær, dårligere hukommelse og generel mistrivsel. Det kan også være en udfordring at tage på lange flyrejser, hvor det er nødvendigt at sidde stille i lang tid.
Hvad er symptomerne og hvorfor kommer de?
Faktisk ved man ikke, hvorfor nogle har denne lidelse af urolige ben. Noget forskning peger dog på, at der er en arvelig tendens. Det vil sige at mennesker, der oplever uro i benene, højst sandsynligt har en forældre med samme problem. Derfor er der en øget risiko for at få denne lidelse, hvis en af dine nærmeste relationer har den.
Symptomerne er som skrevet ovenfor, at man oplever en stærk ubehagelig uro i benene, som føles som en kildren i lægmuskulaturen og ned i anklerne. Dog kan noget medicin også give dette som bivirkning. Så hvis du tager medicin dagligt, kan du med fordel tjekke indlægssedlen under kategorien; bivirkninger.
Er der noget, som jeg skal være særligt opmærksom på?
Ja, urolige ben kan også være et symptom på at du f.eks. mangler jern, B12 vitamin eller stoffet folat. Så vi anbefaler helt klart alle at søge læge, og få udelukket at uroen skyldes vitaminmangel.
Netop pga. jernmangel kan mange gravide kvinder også få uro i benene, men det holder næsten altid helt op, når jernniveauet er oppe på normalen igen. Så hvis du er gravid og har uro i benene, er det en rigtig god idé at søge læge. Her kan du få målt dit jernniveau i blodet – måske skal du sættes yderligere op i jerntabletter? Uroen holder i de fleste tilfælde op igen efter du har født.
I særligt sjældne tilfælde kan nedsat nyrefunktion, nervesygdomme eller nervebetændelse være årsag til uroen.
Hvordan kan urolige ben behandles?
Der er desværre ikke nogen kur, der kan helbrede dine “urolige ben”. Derfor er behandlingen at mindske symptomerne så meget som overhovedet muligt. Samt kigge på hvad behovet er ud fra i hvor høj grad det påvirker livskvaliteten. I nogle tilfælde, hvis uroen er meget voldsom og hyppig, tilbydes der medicin, som også er medicin mod Parkinsons Syndrom. Man har ret gode erfaringer med denne type medicin, som gør, at næsten alle oplever en mærkbar mindskelse af symptomerne.
Jeg har uro i benene – hvad kan jeg gøre?
Den ofte hørte vending er, at man “bare” skal røre sig, så ophører uroen. Det er også helt rigtig, men ikke det stod mindre meget forstyrrende, hvis du lige har lagt dig til at sove eller uroen kommer midt om natten. Derfor er der disse råd, som du kan prøve at følge:
- Bevæg dig (hvis det ikke forstyrre din nattesøvn)
- Læg en pude mellem dine ben – det giver blodcirkulationen friere løb
- Lav strækøvelser af læggen inden du lægger dig til at sove
- Mindsk dit forbrug af kaffe, sukker, rygning eller alkohol i timerne inden du går i seng
- Massage har en rigtig god effekt
Hvordan kan massage afhjælpe urolige ben?
Massage har en rigtig god effekt på urolige ben, fordi man gennem massage får gennemarbejdet og blødgjort muskulaturen, som gør at uroen mindskes. Det er den øget blodgennemstrømning som massagen giver, der udgør den store fordel. Da man ikke har en klar definition og årsag til, hvorfor uroen opstår kan det også være svært at gribe om, hvorfor massage har så god en effekt, men samtlige af vores klienter, der henvender sig pga. urolige ben har haft en mærkbar ændring efter de nu får massage som behandling. Derfor er det en god idé, at få regelmæssig massage, når man har symptomer på urolige ben – det virker!
Kilde: