Migræne er en ofte nedarvet sygdom i hjernen, og ca. 15% af den danske befolkning lider af migræne. Forskere har fundet ud af, at migræne er forårsaget af et af kroppens egne signalstoffer (PACAP38), som kroppen bruger til at udvide sine blodkar. Migræne opleves som meget kraftige smerter i hovedet og ofte medfølger symptomer som opkastning, flimren for øjnene og lysoverfølsomhed. Migræne opleves ofte kun som smerte i den ene side af hovedet. Migræne kan være meget invaliderende, da det kan opstå som dug for solen og det kan vare i op til 72 timer. Migrænepatienter oplever ofte, at de bliver nødt til at lægge sig i et mørkt rum uden lyd og vente eller sove indtil migrænen er overstået. Hvis man er fysisk aktiv kan migrænen forværres. Mange migrænepatienter holder deres sygdom skjult for omverdenen, for det kan være ret tabubelagt at have migræne, selvom migræne er den 7. mest invaliderende sygdom på verdensplan, og selvom migræne er årsag til 700.000 tabte arbejdsdage om året i Danmark. Der er alt for mange, der ikke er opmærksomme på, hvordan man faktisk kan behandle sin migræne udover med den medicinske behandling. Man skelner typisk mellem to former for migræne:
Migræne med aura: Her oplever patienten typisk syns- eller føleforstyrrelser før hovedpinen indtræffer. Synsforstyrrelserne opleves som flimmer eller lysende pletter for øjnene, og føleforstyrrelserne kan opleves som en snurren i f.eks. fingrene eller næsen. Auraen kommer fordi, der er mindre blodgennemstrømning i hjernen under denne del af migrænen, og auraen bliver således næsten et forvarsel på hovedpinen. Nogle patienter oplever, at hvis de spiser medicinen under auraen, så bliver smerterne knap så slemme, når hovedpinen indtræffer.
Migræne uden aura: Er en mere hyppig migræneform, hvor patienten ikke oplever et forvarsel, men hvor migrænen pludselig opstår.
Migræne – hvordan kan du lindre det?
Selvom migræne er arveligt, er der mange ting du kan gøre for at nedsætte antallet af anfald. Desværre er der ikke en “one size fits all”-model, da alle personer er forskellige og derfor reagerer forskelligt. Derfor må man prøve sig frem og være meget opmærksom på kroppens reaktionsmønstre. Som tommelfingerregel er rygning, alkohol og søvnmangel dog ofte ting, der medvirker til at forværre migræne. Overforbrug af hovedpinepiller er også en velkendt udløser af migræne, så man bør være varsom med sit forbrug af piller. Stress kan igen også være katalysator for hyppigere migræneanfald, hvor kroppen minder sin ejer om lige at tage den med ro. Disse madvarer er dog kendt for at udløse migræne:
- Vin (især rødvin)
- Chokolade (især mørk)
- Citrusfrugter
- Ost
- Kaffe og kakao
- Sukker
Mange der lider af migræne har desværre den opfattelse, at man ikke kan gøre så meget ved migræne, fordi det er arveligt, og mange anvender udelukkende håndkøbsmedicin som behandling. Man er dog de seneste år kommet rigtig langt i forskningen omkring migræne, og der er mange nye præparater, som virker rigtig godt mod migræne. F.eks. har det man kalder “triptaner” vist sig at have en positiv effekt på 70% af migrænepatienter, men de færreste kender stadig til dette præparat. Vigtigst er det, at du som migrænepatient går til din læge for en målrettet behandling. Hvis ikke lægen kan vejlede godt nok, kan man få en henvisning til neurolog. Massage kan også være en effektiv måde at lindre migrænesymptomer på, hvis massøren har erfaring med migrænebehandlinger. Dog vil massage alene nok ikke være nok til at få migrænen til at forsvinde, men den kan fungere som et fremragende alternativ til håndkøbsmedicin, som har mange uheldige bivirkninger.
Hvordan kan du kende forskel på spændingshovedpine og migræne? Se evt. denne video: